top of page

Drukken voor niet-drukkers: hippe gadgets en merchandise

Wannes Rombaut

Een strandbal. Of een paraplu. Je zou het niet zeggen, maar het zijn geknipte marketingtools. Zet je logo erop en deel uit aan de kust op een warme zomerdag. De strandbal toch, met de paraplu ben je dan niet veel. In ieder geval: stuur je merchandise de wereld in, en je merkherkenning rijst de pan uit. Maar hoe komt je logo precies op die paraplu? En hoe zet je die hippe slogan op een draagtas? Druktechnieken zat, we zetten ze even op een rijtje …

Je las misschien al onze blog over drukken op papier, maar je vond niet exact wat je zocht. Want geef nu toe, een hippe koffietas is toch leuker dan een saaie brochure? De goodiebags die je na je evenementen uitdeelt, worden in ieder geval een stuk interessanter met wat gepersonaliseerde merchandise!

Merchandise bedrukken

Je kan het zo gek niet bedenken of je kan er een logo op zetten. Afhankelijk van het product gebruik je natuurlijk een andere druktechniek. Die methoden zijn erg uiteenlopend. Zo heb je het ‘rustieke’ zeefdrukken voor de liefhebbers van een ambachtelijke aanpak. Eerder een techneut? Dan is er het hypermoderne lasergraveren. Veel futuristischer wordt het niet!

Zeefdrukken

We beginnen bij zeefdrukken, een erg ingenieuze techniek. Eerst wordt een lichtgevoelige emulsielaag op een fijn gaas gezet, je zeefraam. Die emulsie wordt op sommige plekken belicht zodat ze uithardt. Wat niet belicht is, wordt weggewassen. Vervolgens pers je de inkt door de open plekken die op het zeefraam ontstaan zijn.

Het resultaat heeft een erg karaktervolle uitstraling, en het is ook nog eens relatief goedkoop. Omdat je kleur per kleur drukt (tot een maximum van vijf) wordt het wel duurder naarmate je meer kleuren toevoegt. Een erg populaire optie voor textielen!


Tampondrukken

Tampondrukken werkt eigenlijk een beetje als een grote stempel. Echte drukkers zullen nu met de wenkbrauwen fronsen, maar voor ons leken is het een makkelijke manier om de techniek te begrijpen.

Het drukbeeld wordt op een gegraveerde metalen plaat geëtst en vervolgens ingevuld met inkt. De inkt wordt opgenomen met een siliconen kussen (de stempel, als het ware) en vervolgens op het te bedrukken oppervlak gebracht. Doordat de kussens zo flexibel zijn en in alle vormen en maten voorkomen, kan je zo nagenoeg alle oppervlakken bedrukken. Koffietassen, zonnebrillen, strandballen, paraplu's …

Net zoals bij zeefdrukken, gebeurt tampondrukken ook kleur per kleur. Dat betekent dat complexere, kleurrijke beelden lastiger (en vooral duurder) zijn om te drukken. Gelukkig zijn er ook druktechnieken die bij uitstek geschikt zijn om full colour te drukken: transferdruk en sublimatiedruk.


Transfer- en sublimatiedruk

Deze twee technieken zijn gebaseerd op hetzelfde principe, maar werken toch verschillend. Daarom hebben ze ook andere toepassingen.

Transferdruk werkt als volgt. Eerst wordt het drukbeeld in spiegelbeeld op een folie of papier aangebracht (bijvoorbeeld met een digitale printer). Dat wordt vervolgens op het te bedrukken oppervlak gelegd. Door de inktlaag te verhitten onder druk komt ze los van de folie en zet ze zich vast op je t-shirt of draagtas.

Bij sublimatiedruk ga je gelijkaardig te werk, maar ‘bak’ je de inkt in het materiaal, in plaats van erop. Het resultaat is iets slijtvaster, en dus uitermate geschikt voor onder andere koffietassen die vaak in de vaatwas moeten.

Met transfer- en sublimatiedruk kan je erg gedetailleerde beelden drukken in full colour. Ideaal voor gênante kleurenfoto’s uit je kindertijd. Om op t-shirts te drukken, bijvoorbeeld. Die kunnen je ouders dan uitdelen aan je hele familie. Plezier verzekerd, maar niet voor jou. Pech.


Lasergraveren

Een laatste om het af te leren: lasergraveren. Dit gebeurt met, jawel, een laserstraal. Cooler wordt het niet. Deze methode wordt vooral gebruikt om patronen, logo’s of tekst in harde materialen te etsen. Een metalen sleutelhanger met je merk, een gepersonaliseerd glas met je naam op … het kan allemaal. Omdat je met lasers werkt, kan je makkelijk gebogen oppervlakken etsen. Het resultaat mag er zijn en je waant je zo in een sciencefictionfilm!

Deze lijst is allesbehalve exhaustief. Er zijn talloze manieren om merchandise te bedrukken, de ene al gekker dan de andere. Maar met deze lijst kom je al een heel eind.

Heb je nog vragen? Ben je op zoek naar ideeën voor leuke gadgets? Wil je visitekaartjes of strandballen laten maken? Contacteer ons! Wij begeleiden je van A tot Z.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page