top of page

Drukken voor niet-drukkers: hoe inkt op papier verschijnt

Wannes Rombaut

Premium content verdient een uitstekende drager. Ook het werk van Hugo Claus verscheen niet zomaar in boekvorm, daar zitten heel wat kennis en knowhow achter. Het goede nieuws is dat drukkers je maar al te graag begeleiden bij het kiezen van de juiste druktechniek. Toch is het nuttig op voorhand al eens na te denken: wat wil ik bereiken en hoe zal de klant mijn content gebruiken? Een beetje basiskennis over hoe je copy of ontwerp op het papier (of t-shirt, tas …) terechtkomt, tilt je content naar een hoger niveau.

Je denkt waarschijnlijk: Druktechnieken? De toekomst is toch digitaal? En dat klopt, online content biedt ontelbaar veel mogelijkheden voor een relatief lage prijs. Maar soms is een fysieke drager gewoon beter. Digitale en gedrukte content vullen elkaar aan, een spoedcursus drukken is dus nooit tijdverspilling. Alleen lijkt het wel alsof er evenveel druktechnieken als drukkers zijn. Niet makkelijk om daarin je weg te vinden. Gelukkig kan je al die mogelijkheden indelen in twee categorieën: technieken voor print en technieken voor ‘gadgets’. We spitsen ons nu toe op print en komen later terug op de gadgets.

De druktechnieken voor papier

Grosso modo zijn er drie technieken die je moet kennen als je op papier gaat drukken: offset, rotatiepers en digitaal. Er zijn er nog, maar deze zijn het meest courant. Welke de optimale drukmethode is hangt af van de grootte van je oplage. In ‘t kort: een digitale druk is goed voor kleine oplages, voor grotere oplages druk je best met een offset drukker of rotatiepers. En dan nu in 't lang ...

Offset drukken

Wat is offset drukken? Eenvoudig gezegd: de drukker maakt platen die een afspiegeling zijn van wat je wil drukken. Die worden in de inkt gedoopt en vervolgens als een soort stempel op een rubberen laag gedrukt. Die rubberen laag wordt daarna gebruikt om de inkt op papier te zetten. De oorspronkelijke platen zijn de grootste kost omdat ze in viervoud gemaakt moeten worden. Een plaat voor elke kleur in het CMYK-model.

Het grootste voordeel van offset drukwerk is dat het erg precies is. Het resultaat is fijn en kwaliteitsvol, met veel detail. Het nadeel: zo’n plaat maken is duur. Nu, eenmaal je de platen hebt kan je de productie makkelijk opschalen. Offset drukken wordt dus rendabeler naarmate je oplage groter is.


Rotatiepers

Een rotatiepers voldoet het meest aan het klassieke beeld dat we allemaal kennen: een lange rij rollen die – vaak met het nodige lawaai – aan een vliegende vaart roteren. Rotatiepersen kunnen op basis van verschillende systemen werken, waaronder ook offset. Dé troef van de rotatiepers is dat je relatief snel grote oplages kan drukken. De papieren krant die je in het weekend ontvangt? Waarschijnlijk vers van de rotatiepers!


Digitaal

Ja, de toekomst is nu. Vandaag drukken we ook digitaal. De digitale druktechnologie is nog vrij jong en blijft constant veranderen. Het basisprincipe ken je wel, de printer van je drukker werkt net zo als die bij je thuis. Hij is gewoon iets meer uit de kluiten gewassen.

Het grote voordeel van digitaal drukken is dat het een erg grote variabiliteit toestaat. Als je flyers of bonnen wil drukken die allemaal identiek zijn op een veranderlijke barcode na, dan is digitaal drukken het antwoord. Een offset drukker moet voor elke barcode een nieuwe plaat maken. Rendabiliteit nihil ...

Digitaal drukken is ook ideaal voor kleine oplages: er is quasi geen opstartkost omdat er geen platen nodig zijn. Een nadeel is dan weer dat – afhankelijk van het apparaat waarmee je drukker werkt – niet alle formaten ondersteund worden. Niet alle drukkers kunnen je komisch grote brochure dus drukken.


 

Wat is CMYK?

CMYK staat voor de vier basiskleuren die gebruikt worden om in kleur te drukken: cyan, magenta, yellow en black. Het vergt wat mentale gymnastiek omdat de ‘K’ voor 'key' staat in plaats van 'black', maar het is met een goede reden! Zo vermijd je verwarring met de ‘B’ in RGB, die staat voor 'blauw'. RGB is een ander kleurenmodel dat gebruikt wordt voor computerschermen.

 

Nog een verschil tussen de druktechnieken

Het moet waarschijnlijk niet gezegd worden: tijdschriften en kranten vallen natuurlijk niet in hun geheel uit de printer. De drukker moet alles nog mooi samenbrengen, en afhankelijk van de druktechniek kan dat veel of weinig werk zijn.

Neem bijvoorbeeld digitaal drukken. Je hebt daar doorgaans geen ‘verzamelwerk’. Dat boekje kan gewoon vijf keer in volgorde gedrukt worden en klaar is kees. Voor een offset drukker ziet dat er anders uit: die moet elke pagina of katern apart drukken. Da’s normaal, want hij moet zijn platen goed zetten. Al die losse pagina’s of katernen moet hij dan nog verzamelen, ordenen en samenbinden. Nog een reden dat de offset- en rotatiepers meer geschikt zijn voor grotere oplages: verzamelen is efficiënter als je het in bulk kan doen.


To be continued ...

Zo, dat was een beknopte ‘Drukken voor Dummies’. Deze basiskennis maakt in ieder geval de zoektocht naar de geknipte drukker al wat makkelijker. Aarzel niet om advies in te winnen en spreek verschillende drukkers aan.

Wil je eerder gadgets drukken? Hippe tassen, t-shirts, stickers … Je kan het zo gek niet bedenken of je kunt je logo of een leuke illustratie erop zetten. Dat is een hele wereld op zich, met nog véél meer technieken, elk met hun eigen sterktes en zwaktes.

Wil je graag wat begeleiding? Wij voorzien een totaalpakket. Logo’s ontwerpen, teksten schrijven én zorgen dat die piekfijn gedrukt worden, we doen het allemaal. Aarzel niet om contact op te nemen!

댓글


bottom of page