top of page

Leestekens: bron van frustratie? We helpen 5 misvattingen over leestekens de wereld uit.

Ruben Peeters


Leestekens zijn als flosdraad. Essentieel, eenvoudig om te gebruiken, maar sommige mensen negeren ze compleet. Fout gebruik of absolute afwezigheid van leestekens frustreert lezers net zo veel als een ongefloste mond je tandarts. Maar … wist je dat leestekens eigenlijk heel makkelijk zijn? Dat bewijzen we in deze blog. Daarin maken we komaf met 5 misvattingen over leestekens.


Leestekens maken muziek van je tekst!

Interpunctie, het gebruik van leestekens, gebruik je om de leesbaarheid van een tekst te verbeteren. Een beetje zoals muzieknotatie bepalen ze het ritme van een zin. Zonder leestekens klinkt een tekst zoals een robot hem zou lezen: mechanisch, zonder intonatie. Alsof de schrijver de woordenbrij niet duidelijk op papier krijgt. Probeer zelf maar eens:


Zonder leestekens …


Tekst nodig maakt niet uit waarvoor die tekst moet dienen wij schrijven hem long of short copy met SEO om Google te plezieren of gewoon lekker leesbare print


Met leestekens!


Tekst nodig? Maakt niet uit waarvoor die tekst moet dienen, wij schrijven hem. Long of short copy, mét SEO om Google te plezieren of gewoon lekker leesbare print.


5 misvattingen over leestekens

Gelukkig zijn er niet zo heel veel mensen die helemaal géén leestekens zetten in mails, presentaties, chatberichten. Maar ook de foute toepassing van leestekens kan je lezers behoorlijk frustreren.


Meestal berust fout gebruik van leestekens op misvattingen. Met deze 5 tips en praktische voorbeelden willen we die misverstanden over leestekens voor eens en voor altijd de wereld uit helpen. Je zal merken ... leestekens zijn helemaal niet moeilijk.


1. Leestekens krijgen enkel spatie erna


Een punt, komma, dubbelpunt, puntkomma, vraagteken, uitroepteken krijgen allemaal een spatie na hun teken, maar niet ervoor. Zo eenvoudig is het.



Onder invloed van het Frans zie je ook in het Nederlands vaak een spatie voor het dubbelpunt. Dat is dus niet correct.


  • IBIS communications kan je inschakelen voor copywriting, vertalingen en grafisch werk. Meer info nodig? Kijk op onze website! Offertes: 0495595040.

2. Het beletselteken krijgt wel twee spaties

Het beletselteken – de drie puntjes – krijgt wel een spatie voor en na de puntjes als het op het einde van een zin staat.


  • IBIS communications is elke weekdag open: maandag, dinsdag …


Gebruik je het beletselteken om een woord af te breken, dan schrijf je het aan het woord vast.

  • Annik zei: ‘Dit is Annik van IBIS com…’ Maar toen hoorde ze zijn voicemail.


Gebruik je een vraag- of uitroepteken na een beletselteken, dan vervalt de tweede spatie en komt dat vraag- of uitroepteken meteen na het derde puntje.


  • Hallo? Bent u er nog …?


3. Gedachtestreepje is een lang streepje

Veel mensen gebruiken een kort streepje als gedachtestreepje, al dan niet gevolgd door een spatie. Maar een gedachtestreepje is een lang liggend streepje met spaties ervoor en erna.


  • Deze copywriter is – echt wel – gefascineerd door leestekens.


4. Ook een punt na een website of e-mailadres

Na een website of een e-mailadres op het einde van een zin zet je een leesteken. Bijna niemand doet dat in de praktijk, en toch moet dat volgens de officiële taalregels.



5. Emoticons vervangen leestekens niet


Emoticons gebruik je in principe alleen in informele teksten, zoals posts op sociale media. Maar tegenwoordig zie je ze overal opduiken, ook in formelere situaties. Het hangt wat af van je doelpubliek of ze geschikt zijn ...


Je gebruikt ze eigenlijk als leesteken, maar deze guitige symbolen vervangen ze niet. Wist je dat er officiële regels bestaan voor het gebruik van smileys en emoticons?


Doorgaans gebruiken we ze na een zin. Ze maken daar dus geen deel meer van uit. Dat betekent dat je eerst een zinseindeteken zet, en dan pas je emoticon of smiley. Voor en na je emoticon of smiley zet je dan nog een spatie.


  • Ken jij de copywriters IBIS communications al? 😀


Je kan emoticons of smileys natuurlijk ook binnen een zin gebruiken. Ook dan zet je voor en na het symbool een spatie. Je kan ook leestekens gebruiken, die volgen dan meteen na het gebruikte symbool.


  • Annik van IBIS communications heeft me gebeld 🙂 en we hebben een offerte voor onze vertalingen gekregen! 😀

  • IBIS communications doet ook grafisch werk :-), dus we kunnen onze teksten meteen ook laten vormgeven.


Ziezo, hopelijk hebben leestekens geen geheimen meer voor je!


Wil je graag meer info over de andere taal- en vertaalkunsten van onze copywriters en vertalers? Neem dan contact op met Annik via info@ibiscommunications.be.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page